AnasayfaAnasayfa  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Paylaş | 
 

 Bruselloz (Akdeniz Humması)

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ByDanqer
Super Mod.
Super Mod.


Cinsiyet : Erkek
Mesaj Sayısı : 158
Kayıt tarihi : 02/03/10
Yaş : 30
Nerden : HareketForum.Nett

MesajKonu: Bruselloz (Akdeniz Humması)   Ptsi Nis. 19, 2010 10:14 pm

Bruselloz, Malta humması veya Akdeniz humması, Brucella bakterileri yüzünden ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalık.
İlk kez 1897'de Danimarkalı veteriner Berhnhard Bang Brucella abortus`u ayrıştırmıştır. Bu nedenle hastalığın Bang hastalığı olarak da anıldığı olmuştur. Bulaşması


Aslen bir hayvan hastalığı olan bruselloz insanlarda da görülebilir. Keçi ve koyunlarda Brucella melitensis, sığırlarda Brucella abortus, domuzlarda ise Brucella suis tiplerindeki bakteriler mevcuttur.
Solunum yoluyla da bulaşabilen hastalık genelde deri ve/veya mukoza
yoluyla bulaşır. İnsanlara, mikrop içeren veya dezenfekte edilmemiş süt
ve süt ürünlerinden veya doğrudan hasta hayvanlara temas ile bulaşır.
Hasta hayvan leşiyle temas yüzünden de bulaşabilir. Bu sebeple hastalığa yakalanan insanlar çoğunlukla veteriner, hayvan yetiştiricisi, çoban, sütçü, peynirci veya mezbaha çalışanı gibi hayvanlar ve hayvan ürünleriyle yakın temasta bulunan insanlardır.



Yani her çeşit hayvansal salgıyla bulaşabilir ve sinirsel bir hastalıktır.
Belirtiler


Brucella bakterileri karaciğer, lenf bezleri, salgı bezleri, dalak ve sinirlere yerleşir. Brusellozun enkübasyon
(kuluçka) süresi genellikle 1-3 haftadır. Fakat nadir olarak birkaç ay
aldığı da olmuştur. Diğer ateşli hastalıklara benzer belirtilere
sahiptir. Ama özellikle kas ağrıları ve terleme çok daha yoğundur.
Bazen titreme şeklinde gelen, çok yüksek olmayan ateşe neden olur.
Halsizlik, iştahsızlık ve buna bağlı olarak da kilo kaybı görülür.
Hastalığın süresi birkaç haftadan birkaç aya kadar değişiklik gösterir.
Hastalığın ardından görülen patolojik değişimler (sekeller) fazlasıyla değişiklik gösterir ve hastalığın ardından granulomatöz, hepatit, artrit, spondilit, anemi, lökopeni, trombositopeni, menenjit, üveit, optik nörit ve endokardit gibi durumlar görülebilir.
Teşhis


Brucella Wright Testi, bruselloz şüphesinde ALTIN STANDART'tır.
Hastalık septisemik dönemdeyken ( ateşli devrede ) kandan doğrudan ekim
yapılarak bakterinin aranmasına gidilebilir.Bakteri ekiminden ancak 3
gün sonra mikroaerofilik ortamda üreyebilir.Ama enfeksiyon kronik hal kazandıysa, serolojik yönteme başvurulur.Bu amaçla Rose Bengal Plate Test
(RBPT) ile hızlı aglütinasyon tekniği kullanılarak % 98 güvenilirlikte
teşhis yapılabilir.Teşhis için kantitatif serolojik değerler
istenirse,yani hasta enfeksiyonun derecesini titre düzeyinde belirlemek
istenirse bunda da Serum Aglütinasyon Test'i (SAT),Komplement Fiksasyon Testi (KFT) veya Coomb's testi
kullanılabilir. En çok kullanılan SAT metodunda serum titresi 1/40 ve
1/40'dan yukarı ise enfeksiyon pozitif kabul edilir. Ancak güvenilirlik
düzeyi açısından da, hızlı sonuç vermesi açısından da RBPT en iyi
testtir. RBPT testi dışındaki diğer üç metod, ayrıca 18-24 saatten önce
de sonuç veremez, çünkü prensip olarak yavaş aglütinasyon tekniği ile antikorları ararlar. Çok fazla kullanılmasa da ELISA (Enzymes Linked Immun Sorbent Assay) ve PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) yine teşhis metodları arasında vardır. Bu arada Brucella
bakterileri hücre içi yaşadıklarından antibiyotik tedavisinden sonraki
6-12 aylık dönemde serum titresinde düşüklük gösterebilirler. Ne
zamanki tekrar titrede artış görülür,o zaman enfeksiyonun yeniden
alevlendiğinden söz edilir. Brucella bakterisinin yaşam şekli hücreiçi yaşam itibariyle bakıldığında tüberküloz bakterisiyle aynıdır.
Tedavi


Çeşitli antibiyotikler tedavide kullanılır. Tetrasiklinler, kloramfenikol (bu antibiyotik olumsuz yan etkileri yüzünden bugün beşeri olarak kullanılmamaktadır), rifampin ve streptomisin Brucella bakterilerine karşı etkilidirler. Fakat, birden fazla antibiyotiğin birkaç hafta boyunca kulanılması gerekir. Zira bakteriler kuluçka evresini hücrelerin içinde geçirir.
Korunma


Enfeksiyonun belli bölgelerde sıklıkla görülmesinin sebebi ,genç
hayvanlarda yapılmasına riayet gösterilmesi gereken koruyucu
aşılamalardır.Ancak maalesef bu aşılamalara riayet gösterilmemekte ve
hayvanlar korunamadığı enfeksiyonla ilk gebelik döneminde
tanışmakta,yavrularında abort
şekillenmektedir.Bu büyük maddi külfet getirmektedir.Ayrıca lezzet
kültürüne aşırı riayet gösterilerek yapılan,kaynatılmamış sütlerle
gerçekleştirilen yöresel peynir mayalamaları da yine insanlara
bulaşmada köprü durumundadır.İnsanlar için henüz aşı
geliştirilememiştir.Hayvanlara koruma için uygulanan aşıların canlı
bakteri olaması,yani inaktive aşı olmaması da uygulaması sırasındaki
tehlikeyi ortaya koymaktadır.Bu hareketle hayvanlarda mevcut olan canlı
aşı üzerinden geliştirilmiş bir beşeri aşı maalesef yoktur.Ancak
genetikteki hızlı gelişmeler, sözkonusu bakterinin hücreiçi
haberleşmelerini kesecek bir mekanizma üzerinden etkisini gösteren bir
aşı yolunda çalışmaktadır.Brusellozdan korunmanın en iyi yolu insan
tüketiminde kullanılan tüm sütlerin düzgün şekilde pastörize edilmesidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Bruselloz (Akdeniz Humması)
Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Trafik-Sağlık :: Enfeksiyon Hastalıkları-
Buraya geçin: